TIF dagen - fejring af frivilligheden

Hvad går initiativet ud på?

Thorsø Tungelund-IF er en flerstrenget forening med ca. 900 medlemmer og 150 frivillige. Vi er en forening med højt til loftet og en forening hvor breddeidrætten er i fokus. Breddeidrætten er i fokus, da vores vision er mest mulig sport til flest mulig i og omkring Thorsø. Idrætsforeningen er beliggende midt mellem Århus, Viborg, Silkeborg og Randers og der er ikke langt til større nabobyer med samme eller større udvalg. Det initiativ jeg gerne vil indstille er TIF dagen. Tif dagen er en dag i november, hvor vi hvert år fejrer frivilligheden. Her giver vi som forening noget tilbage til alle de frivillige der op til flere gange om ugen knokler for at give andre noget. Det vil vi gerne fra foreningens ledelse anerkende på en sjov, underholdende og festlig måde. Som så mange andre foreninger anerkender og værdsætter vi også alle vore frivillige med at give dem alle de kurser de vil have, de får et beskedent gavekort samt træningsdragter. Men vi mener det er vigtigt at gøre noget mere og samle alle på tværs af hold og alder. På TIF dagen er alle frivillige fra de små på 10/11 år til æresmedlemmerne på 75+ samlet. Vi starter dagen med lidt tale og frokost, hvorefter der konkurreres på tværs af alder og sport. Konkurrencer som er alternative end vores normale sports dag. Vi har haft linedance, besøg af danmarks handicap idræt, lavet geocatching, menneskebowling, floorball og det er kun fantasien der sætter grænser for det som TIF dags udvalget finder på. Om eftermiddagen kårer vi årets ungdomstiffer, som er en ung under 21 år. Her kan alle indstille en frivillig eller god kammerat til prisen. Med prisen følger et diplom, og et gavekort på kr. 1000,- som et ekstra skulderklap til den unge frivillig. Om aftenen er der julefrokost med live musik for de ældre, hvor årets tiffer kåres. Her vinder man "kun" vandre pokalen. Men vi kan se det er et vigtigt og dejligt skulderklap for både den der vinder, men også alle der er nomineret til prisen. TIF dagen er for os, hvad Danish Sport galla er for de professionelle.

Hvordan kommer initiativet foreningsidrætten til gode?

Frivilligheden er i dagens Danmark under hårdt pres fra meget andet og travle familieliv. I TIF er det noget vi er meget opmærksomme på, og vi mener at det er vigtigt at man som forening hele tiden gør det der skal til for at skabe nogle gode og sjove rammer for de frivillige. En hyldest af de frivillige med lidt ekstra end det man får andre steder er vigtig for at fastholde dem i netop ens lokale forening. Vi oplever at den gode stemning man den ene dag kan skabe, er med til at tiltrække nye, fastholde de gamle samt skabe en god synergi på tværs. Er man fodboldtræner, møder man ikke nødvendigvis de andre frivillige. Ud over dette er en anden god gevinst, at nye frivillige og nye tilflyttere får en nemmere integrationsmulighed til byen og folk i byen. Med fokus på at de yngre også er med, oplever vi at de fastholdes som frivillige, eller at de ihvert fald kommer tilbage når de vender hjem fra studier, efterskoler osv. De unge får et samlingspunkt på tværs af deres sport også, og de elsker ikke mindst at lave noget sammen med de voksne denne dag. Især når de kan vinde over de voksne. Tif dagen kommer foreningsidrætten til gode, på den måde med, at det er med til at sætte fokus på hvad det vil sige at være frivillig. Fokus på alt det gode og sjove ved at være frivillig samt fokus på at frivillige foreninger kun består når der er friviliige.

Hvorfor skal dette initiativ vinde Danskernes Idrætspris?

Kompetence: Initiativet har et højt ambitionsniveau ved at der ikke er grænser for hvordan en TIF dag ser ud. Rammerne er brede, for det gælder om at få så mange med som muligt. Jo flere der kommer jo bedre, også selvom det betyder højere udgifter. Men det giver så meget tilbage til foreningen på sigt, og vores måde at sige tak på kan ikke prissættes. Effektivitet og værdiskabelse: Om pengene er brugt fornuftigt? Ja det mener vi, for sikrer vi som forening ikke at der er frivillige og fastholder dem - så er der ingen forening, Så direkte kommer initiativet de ca. 150 frivillige til gode, indirekte kommer det de 900 medlemmer til gode og sidst er en aktiv og attraktiv forening med til at fastholde liv i byen for de ca. 2000 indbyggere, og dermed sikre fremtidsmuligheder for udvikling. Innovation: Dette er ikke for TIF nyskabende. Jeg tror vi har haft det i 10-12 år nu, men jeg har ikke mødt andre foreninger der gør noget lignende for at fastholde de frivillige. Så for andre kan det være til god inspiration, hvis man er gået i stå.