Aktive Unge - Parasport Frederiksberg

Hvad går initiativet ud på?

Børn og unge med handicap er en gruppe, der er kendetegnet ved, at de i langt højere grad end ikke-handicappede børn og unge isolerer sig fra det omkringliggende samfund. Der er rigtig mange børn og unge med et handicap, der bare sidder derhjemme og lever deres sociale liv via internettet. I værste fald kan det betyde, at en stor del af dem aldrig kommer videre efter folkeskolen, og at de i sidste ende aldrig rigtig skabt sig et socialt netværk. Aldersgruppen vil som udgangspunkt ligge mellem 13-25 år. Men det er vigtigt at påpege aldersgrænserne er flydende, og ”Aktive Unge” rummer både yngre og ældre deltagere. ”Aktive Unge” skal gennem idræts- og fritidsaktiviteter samt deltagelse i det almindelige foreningsliv danne base for inklusion af børn og unge med handicap og deres familier, og på sigt bidrage med ny viden om, hvordan børn og unge med handicap positivt kan inddrages i det frivillige foreningsliv og blive en del af de demokratiske processer og det gensidigt forpligtende fællesskab, der er kendetegnet for den danske foreningsmodel. Handicappede børn og unge er ligeså søgende og mangfoldige i deres ønsker og valg af fritidsaktivitet som ikke-handicappede børn og unge. At være synshandicappet er eksempelvis ikke nødvendigvis ensbetydende med at goalball er den foretrukne idrætsgren eller at kørestolsbasketball står øverst på listen, bare fordi man er kørestolsbruger. Formålet er at bryde med den gængse opfattelse af, hvilke aktiviteter en idrætsforening normalt tilbyder sine medlemmer. Et kerneelement er et mere individ- og socialorienteret fokus. I praksis skal der etableres mødested for børn og unge med handicap med fokus på at skabe sociale netværk på tværs af handicap og derved styrke den enkeltes selvtillid, selvforståelse og udvikling i gruppen såvel som i det omkringliggende samfund. Der er stor variation i valget af aktiviteter, og de er tilpasset, så de udfordrer alle i gruppen. Forskellige former for idrætsaktiviteter er på lige fod med andre aktiviteter – som for eksempel filmaftener, koncerter og debataftener – en del af ”Aktive Unge”. Omdrejningspunktet er det sociale element, og fokus for gruppen er, at alle føler sig trygge, og der stræbes efter åbenhed og respekt for hinanden. Deltagerne skal kunne finde støtte i gruppen for at kunne turde mere og føle sig godt tilpas i flere situationer. Der er en stor grad af medbestemmelse, hvorved gruppens deltagere oplever foreningsdemokratiet på tætteste hold.

Hvordan kommer initiativet foreningsidrætten til gode?

Alle børn og unge har brug for at indgå i et fællesskab med ansvarlige voksne (trænere, ledere, pædagoger og lærere) og ikke mindst andre børn og unge. Omdrejningspunktet i ”Aktive Unge” er læring og udvikling, og at deltagerne oplever af at være værdifulde deltagere i et socialt og fagligt fællesskab. Børn og unge skal som alle andre have succesoplevelser, og kunsten er at give dem opgaver, som de kan løfte og føler ansvar for. Erfaringerne viser, at disse succesoplevelser giver de unge mod på mere både i foreningslivet og i andre sammenhænge. En succes giver ganske enkelt flere ringe i vandet, og unge får mod og lyst til at tage deres næste skridt videre. ”Aktive Unge” har plads, rum og økonomi til nye skæve projekter, der er udtænkt, styret og gennemført af de unge selv. ”Aktive Unge” forventes at blive en katalysator i forhold til, at fokus ændres fra det enkelte individ med et specifikt handicap til at lade det fælles og den sammenhængskraft, man oplever ved at være en del af en velfungerende gruppe være drivkraften i forhold til at nå i mål. At være handicappet bliver herved et vilkår, man lever med - men ikke noget, man lader sig styre af. Helt afgørende for inklusion af nye børn og unge med handicap, er måden, hvorpå der kommunikeres udadtil. Børn og unge ved godt, hvad der virker bedst, hvis der er noget, der skal vække deres interesse. Derfor vil der blive lagt stor vægt på, at det er børnene og de unge selv, der udtænker og udvikler de kommunikationsmetoder og -former, de mener, der virker bedst i forhold til andre børn og unge.

Hvorfor skal dette initiativ vinde Danskernes Idrætspris?

Det er mere reglen end undtagelsen at handicappede børn og unge har oplevet, at deres handicap har sat dem uden for idrætsundervisningen og -aktiviteterne i skolen og SFO/klub. Disse negative tidlige idrætserfaringer følger med op gennem teenageårene og ind i voksenlivet, og er ikke befordrende i forhold at være opsøgende mht. foreningslivet i almindelighed og idrætsforeningerne i særdeleshed. ”Aktive Unge” skal skabe et foreningsmiljø, der er kendetegnet af gensidig respekt og involvering, og hvor forskellighed som udgangspunkt opfattes som en styrke. Vi oplever allerede nu i den helt spæde start, at handicappede børn og unge og deres familier – der for en stor dels vedkommende har en meget lille foreningserfaring og -forståelse – oplever det nemmere at finde vej ind i foreningsidrætten. Det har været tydeligt, at deltagernes oplevelse at være en del af et socialt forpligtende fællesskab og det ansvar gruppen er blevet givet i forhold til aktiviteter og indhold, allerede på kort tid har flyttet grænserne for, hvad de troede var muligt. De har taget ansvar i forhold til rekrutteringen af flere nye medlemmer. De er kommet med konstruktive forslag til, hvor og hvordan der skal rekrutteres. De tager aktivt del i det reelle rekrutteringsarbejde ude på skoler, institutioner og uddannelsessteder.