Team Storstrøm

Hvad går initiativet ud på?

Team Storstrøm er et nyt badmintonsamarbejde og træningsfællesskab på Sydsjælland, Lolland og Falster. Det blev dannet i efteråret 2015 af Suzanne Wittrock fra Præstø Sport og Per Damkjær Juhl fra Vordingborg Badminton Klub. Team Storstrøm dækker fra Køge i nord, over Næstved i vest, til Nakskov i syd. Baggrunden er dyster. Badmintoninteressen er faldende og har gjort det i de sidste 10 år. Og vores region er et af de hårdest ramte områder. Overalt på Sydsjælland, Lolland og Falster er de små klubber under pres. Det er svært at rekruttere og fastholde nye medlemmer, der er for få trænerkræfter og de frivillige soldater marcherer ofte alene - med kurs mod en mur. Antallet af spillere i de bedste rækker kan tælles på en hånd eller to. Og for de få talenter, er der langt til de gode tilbud. Det nærmeste talentcenter ligger i Holbæk og mange vælger i stedet at pendle til de store klubber i København. Dermed bliver de trukket væk fra det lokale klubmiljø, og vi mister både en solid dynamoeffekt og en række potentielle træneremner til fremtidens ungdomshold. Team Storstrøm er desuden et opgør med en stor social ulighed. Badminton er en dyr sport, og de attraktive tilbud er ofte kun de færreste forundt. En væsentlig problematik i et område, hvor de socioøkonomiske forhold ikke altid giver medvind. Vores modspil er samarbejde. Hver for sig er vi alle for små, men ved at samle både spillere, trænere og organisatoriske kræfter i en, ny fælles konstruktion, kan vi sammen gøre en forskel. Team Storstrøm består af 8 klubber - på tværs af fire kommuner, to badmintonkredse og to landsdele. Fra Haslev, Toksværd, Præstø og Vordingborg mod nord til Stubbekøbing, Nørre-Alsev, Ønslev-Eskilstrup og Nykøbing Falster mod syd. Der har derudover været deltagere med fra Næstved, Herlufsholm, Sydstevns, Ringsted, Skælskør, Solrød og Hvidovre. Sidstnævnte har vi indgået et større samarbejde med, men henblik på at skabe en ny dynamik mellem land og by, bredde og elite. Team Storstrøm samarbejder desuden med både DGI, Badminton Danmark, Badminton Sjælland og Badminton Lolland-Falster. Der er solid opbakning fra alle fronter. Team Storstrøms aktiviteter er forankret i Vordingborghallen. Centralt i den samlede region og tæt ved Vordingborg station, og dermed let tilgængelig med offentlig transport. Det hele er drevet af en frivillig styregruppe med repræsentanter fra seks klubber. Team Storstrøms hjemmeside er www.Teamstorstroem.dk

Hvordan kommer initiativet foreningsidrætten til gode?

Team Storstrøm er ikke en klub i sig selv, det er en fælles overbygning, der skal gøre det samlede tilbud større. Målet er at: - Skabe et attraktivt og lokaltforankret tilbud - Give den enkelte klub en hjælpende hånd - Skabe samhørighed mellem klubber og ikke mindst spillere på tværs om regionen - Udvikle flere og større talenter. - Sætte vores område tilbage på det danske badmintonlandkort. - Skabe (endnu) mere "liv på landet" Ved at samle vores kræfter, kan vi sammen udvikle et tilbud i høj kvalitet, for både bredde og elite, horisontalt og vertikalt, til en pris hvor alle kan være med. Team Storstrøm er et ekstra tilbud. Det er et supplement til de lokale klubtilbud, ikke et alternativ. Ideen er at tilbyde de aktiviteter, som de små klubber kan have svært ved at klare selv. Målgruppen er primært unge og ungseniorer, i alderen fra 8 til 25 år. Ungseniorer er unge mellem 17-25 år - en målgruppe, der kan være svær at fastholde, ikke bare i badminton, men i sport generelt. Team Storstrøms aktivitetsprogram for sæson 2016/17 byder blandt andet på: - Mindst 4 fælles træningslejre for unge i alderen 8-18 år, fortrinsvis med det sociale i fokus. - Fælles månedlig ungseniortræning for unge i alderen 17-25 år. Træningen styres af Line Kruse, der er tidligere landsholdsspiller og flere gange dansk mester.. - Fælles ugentlig talentprogram/-træning for unge i alderen 8-18 år. Træningen styres af Jacob Oehlenschlæger, der lige er tilflyttet området og netop fratrådt en stilling som tysk landstræner. - Fælles indsats for at rekruttere og uddanne nye trænere lokalt i samarbejde med DGI, "Bevæg Dig For Livet" og Badminton Danmark. - Fælles koncept for rekruttering og samarbejde med de lokale skoler. - Fælles ture til stævner og hold i holdturneringen. - Mere fleksible muligheder for at træne hos hinanden. - Fælles sociale aktiviteter. Team Storstrøm har testet et fælles koncept for skolebadminton i Vordingborg kommune. Det er klar til at blive bredt ud til andre kommuner. En del af Team Storstrøms aktiviteter vil løbende blive flyttet ud, så der kommer til at foregå arrangementer, tiltag og fælles træning lokalt, tæt på hver enkelt klub. Et spørgsmål, der alene afhænger af halkapacitet og økonomi.

Hvorfor skal dette initiativ vinde Danskernes Idrætspris?

Team Storstrøm opfylder kriterierne fordi det skaber øget samarbejde i området til fordel for unge mennesker. Da de skal have attraktive, udviklende og frem for alt sociale og sundhedsfremmende tilbud, som den enkelte klub har svært ved at tilbyde, for at trække dem væk fra bl.a. computeren og introducere dem til den gamle foreningskultur. Foreningskulturen rummer opdragende og dannende elementer, som er uvurderlige. Team Storstrøm skal være et lokalt og centralt talentkraftcenter/idrætsmekka. Tidligere lå der et talentkraftcenter understøttet af Badminton Danmark i Nykøbing Falster. Det har Team Storstrøm en drøm om at genskabe, således at talenter i vores områder ikke behøver at pendle til Storkøbenhavn for at få kvalificeret træning og møde ligesindede. Team Storstrøm skal være med til at tiltrække, udvikle og fastholde spillere, også på eliteniveau. Der kan derfor være et potentiale i at udvikle et særligt skoletilbud til elitesportselever centralt i området..