Leg og Bevægelse for dagtilbud

Hvad går initiativet ud på?

Initiativet går ud på at styrke den motoriske udvikling hos småbørn. Træning af børn i grundbevægelserne, som gentages og laves over tid. Initiativet er et samarbejde med Køge Kommune og aktiverer ugentligt ca. 350 børnehavebørn. Initiativet går ud på at 19 dagtilbud hver uge i 35 uger besøger Gymnastikforeningen Køge Bugt, med deres førskolebørn. Undervisningen foretages af to af gymnastikforeningens instruktører og foregår i Køge Bugt Gymnastikcenter som er en selvejende institution. Træningen består af opvarmning og derefter træning på motorikbaner der over tid gradueres. Undervisningen afsluttes med ”fri leg” og afslapning. Initiativet udvides fra oktober 2016 til at inkludere dagpleje- og vuggestuebørn, så børnene tidligere i deres udvikling udfordres sansemotorisk, kognitivt, emotionelt og socialt.

Hvordan kommer initiativet foreningsidrætten til gode?

Gymnastikforeningen har finansieret ca. 70 % af Køge Bugt Gymnastikcenter og modtager fra indvielsesåret 2014 og fem år frem et faldende driftsstøttebeløb på i alt kr. 1,6 mio. Herefter modtages ingen støtte. Gymnastikforeningen nyder derfor godt af, at der er aktiviteter i gymnastikcenteret i dagtimerne. Der er rigtig mange børn der oplever glæden ved bevægelse, og rigtig mange fortsætter i gymnastikforeningen som medlemmer. Vi ser også søskende blive meldt ind. Vores børnehold er derfor vokset eksplosivt. Nogle af foreningens ældrehold træner en gang i mellem i gymnastikcenterets rytmerum. Her har vi konstateret det fantastiske i mødet mellem de helt små og de lidt ældre. Dette ”møde” arbejder vi nu med i en strategisk kontekst.

Hvorfor skal dette initiativ vinde Danskernes Idrætspris?

Børnene oplever glæde og inspiration ved at deltage i idrætsprægede legeaktiviteter. Børnene får et pædagogisk tilbud indenfor læreplanstemaet ”krop og bevægelse”, som både kvantitativt og kvalitativt er bedre end det de modtager i dag. Pædagogerne bliver bedre rustet til at tilrettelægge aktiviteter indenfor temaet ”krop og bevægelse”. Vi støtter børnene i at udvikle deres kropslige kompetencer med henblik på kommende skolegang. Dokumenteret udtalelser fra pædagoger fra evaluering af initiativet: • Børnene er blevet mere fortrolige og sikre i deres grundmotorik • Børnene tror mere på sig selv og tør udfordre sig selv og hinanden mere • Børnene har fået større og stærkere kropskontrol/kropsbevidsthed og stabilitet • Børnene har fået større selvsikkerhed/selvværd/selvtillid • Børnene oplever frygtløshed og konkurrenceånd – giver ikke så let op • Børnene er blevet bedre til at lytte og forstå beskeder – bedre koncentrationsevne • Børnene er blevet bedre til at stå i kø og vente på deres tur og være klar • Børnene er blevet grundigere og fordyber sig mere • Børnene oplever færre konflikter og mange succesoplevelser