Nybro-Furå Kano og Kajakklubben

Hvad går initiativet ud på?

Kanoroning som sportdisciplin har haft stor relevance i Danmark i tidligere tider, men der var efterhånden meget få, som interesserede sig for at dyrke det længere. Nybro-Furå Kano og Kajakklubben, som har en lang historie i sporten og flere medaljer, var vidne til en af de sørgelige lejligheder, hvor en sport dør hen og forsvinder. Men så fik klubben fat i SUP boards, som unge kajakroere brugte til lege på vandet. Pludseligt indså Carsten Anker Scales, en tidligere kapkano verdensmester og engageret træner i klubben, at en nye trend kunne hjælpe en gammel sport med at komme til livs igen. Og så gik klubben i gang! Efter 2 års hårdt arbejde har klubben simpelthen vendt udvikling, for nu er der mange kanoroere i klubben, andre klubber kommer for at lære og træne i Nybro-Furå. Indsatsen har endda betydet, at klubben kan knytte bånd med andre skandinaviske lande, for svenske klubber har spurgt, om I ikke snart skal lave et træningslejr sammen. Men selvom det overordnede mål var at få unge piger og drenge til klubben og lad dem prøve det tekniske svære sportsgren Kano, er klubbens mission, at alle skal have det sjovt på vandet. I Nybro- Furå tror de på, at bredden skal bære eliten. De tror at ved at have forskellige aktivitetstilbud, så kommer de unge (næsten) af sig selv. Initiativet består at flere SUP boards, som ungerne i klubben træner og lege med. Langsomt indsluses de i en kano og leger videre med båden, der er træning to gange om ugen og Cartsen Scales og flere super engagerede trænere. Ungerne tages ud på søerne på kapkanoer så ofte som muligt og opfordres til at deltage i forskellige løb, hjemme i Danmark eller udlandet, som klubben hjælper dem til. Så er det selvfølgelig op til ungerne at beslutte, hvor meget de vil træne, og hvilken plads kanosporten vil få i deres liv. For at få det til at lykkes kræves der mange frivillige hænder. Der bliver bagt flere hundrede pandekager en gang om måneden til holdet. Vinter ture i tur kano med overnatning i det fri. Svømning og gymnastik i vintermånederne – julefrokost for børn med banko. Sommerferie Camps, træningslejr samt stævner.

Hvordan kommer initiativet foreningsidrætten til gode?

Nybro-Furå har formået at låne noget nyt, tilføje noget gammel og søsætte det på noget blåt. De har skabt en ny måde at arbejde med kanosporten og arbejder nu på at inspirere de andre foreninger, ikke alene i Danmark, men i de andre skandinaviske lande. Klubben fokuserede på, at have den rigtige mængde af sjove aktiviteter på en Stand Up Paddling board, som gør, at ungerne, som noget helt naturligt, tage næste skridt på deres kapkano. Nybro-Furå kano og kajakklub ser en markant stigning af antal medlemmer fra 10-17 år. De er i stand til at fastholde netop den aldersgruppe som ellers er svær at få i gang med at dyrke en ny sport.

Hvorfor skal dette initiativ vinde Danskernes Idrætspris?

Forestil dig en kold, grå mandag kl 17. Alle ud på gaden ser lidt trætte ud, måske lidt sure. Lige indtil du åbner porten til Nybro-Furå kano og kajakklub. Her vil du blive mødt af kapkanoholdet, og et væld at unge mennesker gør sig klar til træning. Du vil høre grin og hvin – og en helt masse smil. Du vil se fællesskab på kryds og tværs af alder og køn. Klubben er lykkes med det som Carsten Anker Scales satte i værk – da han for år tilbage søsatte den første ungdomskano til DM. Klubben høster medaljer og personlige succeser, når det lykkes for det enkelte barn at holde balancen bare 50 m i sin kano. Nybro-Furå har skabt det fællesskab de ønskede sig. De har formået at tiltrække både piger og drenge til kano sporten. Og de første internationale resultater er netop kommet i hus – ved deltagelse i Olympic Hopes for unge under 18. Klubben har brugt mange kræfter og det ville være fantastisk at få et økonomisk løft til deres fremsynet arbejde. Af få kano sporten tilbage til Danmark og som bonus skabe internationale resultater samtidig med at de vil være et sted hvor unge gerne vil være hver eneste dag.

Billeder eller YouTube