IF Espelunden - projekt Kickstarter

Hvad går initiativet ud på?

IF Espelunden (IFEL) er en idrætsforening, som hverken modtager kontingenter eller får medlemmer - alligevel har de aktuelt 63 børn og unge med udviklingshæmning, ADHD, autisme, angst, skizofreni m.v. som dyrker al mulig forskellig idræt. Mere end halvdelen har aldrig gået til en sport før. Visionen er at give 100 børn og unge med handicap et aktivt fritidsliv inden udgangen af 2018. Konceptet handler om at IFEL går fra den ene almene idrætsforening til den anden (i Storkøbenhavn og omegn) og laver nye hold hvor de kommer frem. Holdene støttes i opstarten (typisk ½-1½ år), hvor IFEL skaffer deltagere, møder op til alle træningerne, laver Facebook grupper, med-tilrettelægger træningen på særlige pædagogiske vilkår, støtter forældrene og børnene i at fastholde sig i sporten - hvorefter de går videre til nye hold, sportsgrene og partnere. Aktuelt er der lavet samarbejde omkring håndbold, skydning, trampolin, karate, fodbold, parkour, dans, el-hockey, tennis, golf og ski. Alle samarbejder er med forskellige almene idrætsklubber og flere samarbejder er på vej. Initiativet er udviklet af forældre til handicappede børn og unge, som har opbygget indsatsen over de seneste knap to år, ved hjælp af midler fra Socialstyrelsens satspuljer, en daglig deltidskoordinator (forælder) og de andre frivillige i IFEL. Målgruppen er alle børn og unge med (og uden) handicap - alle er velkomne. Missionen er inklusion på den måde at de unge med handicap oplever at være en del af et større sports fællesskab OG at foreningerne ser værdien i det brede samfund hvor alle kan være med i fællesskabet.

Hvordan kommer initiativet foreningsidrætten til gode?

Idrætsforeningerne får gavn af to forhold: Den ene gevinst er at deres medlemsgruppe bliver mere mangfoldig og bredere end den måske har været i forvejen. Den anden gevinst ligger i at få specialiseret hjælp til at starte et beskyttet hold op - i udgangspunktet så skal foreningen som det eneste forberede sig med at have en instruktør og en hal-tid - resten kommer IFEL og hjælper med.

Hvorfor skal dette initiativ vinde Danskernes Idrætspris?

Fordi der er rigtig mange børn, unge og voksne med særlige behov, som ikke har adgang til almindelige idrætsforeningers sportstilbud, som det er i dag. Med en pris og lidt øget opmærksomhed, bliver der sat fokus på hvor lidt der egentlig skal til for at kunne inkludere en stor målgruppe i foreningslivet. En målgruppe som ofte ikke har adgang til fællesskaber så mange andre steder i samfundet.

Billeder eller YouTube