Golf og Diabetes

Hvad går initiativet ud på?

Mollerup Golf Club er sammen med Dansk Golf Union og to andre golfklubber initiativtager til et nyt stort forskningsprojekt i samarbejde med Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet og Center for Diabetesforskning på Gentofte Hospital, om golf og diabetes, som skal undersøge om golf kan øge det fysiske aktivitetsniveau hos mennesker med type 2-diabetes. Studiet er den første kontrollerede, randomiserede undersøgelse af, hvilken påvirkning golf har på sygdomsforløbet hos personer med type 2-diabetes. Det er almindelig kendt, at motion medvirker til bedre livskvalitet, når man har type 2-diabetes - ligesom motion også kan være med til at forebygge udvikling af sygdommen. Men spørgsmålet er, om golf er en aktivitet, der kan øge det fysiske aktivitetsniveau og give bedre livskvalitet for målgruppen.

Hvordan kommer initiativet foreningsidrætten til gode?

Dansk Golf Union har en ambition om at få golfklubber til at lave særlige diabetes-hold i en række klubber i hele Danmark, og derfor vil initiativet være med til at skabe den nødvendige viden om, hvordan sådanne hold skal sættes sammen og hvordan man motiverer diabetikere. Golfsporten er en af de få sportsgrene, hvor alle kan deltage på lige fod. Dansk Golf Union (DGU) er en del af forskningsgruppen og sørger blandt andet for, at tre golfklubber (Holbæk, Smørum og Mollerup) stiller kapacitet til rådighed, og de deltagende personer med type 2-diabetes får tilbudt et træningsforløb, hvor de kommer ud og prøver kræfter med golfkøllerne. Når man spiller golf, er man i bevægelse i lang tid ad gangen samtidig med, at man indgår i et socialt fællesskab. Derudover henvender golf sig til folk i alle aldre, men bliver især spillet af folk over 50 år, som også er den aldersgruppe, hvor forekomsten af type 2-diabetes er højest.

Hvorfor skal dette initiativ vinde Danskernes Idrætspris?

Ældre og især mænd er svære at få i gang med motion. Samtidig viser forskningen, at der i de kommende år, vil ske en voldsom vækst i antallet diabetiker i den danske befolkning. • 320.545 danskere har diabetes • 60.000 danskere ved endnu ikke, at de har type 2-diabetes • 300.000 danskere skønnes at have forstadie til diabetes (prædiabetes) • 1 ud af 18 danskere har diabetes • I gennemsnit får 79 danskere hver dag konstateret diabetes • Antallet af diabetikere er fordoblet på 10 år Golf og Diabetes vil være med til at fremme sundheden hos diabetikere, så de lever længere og får bedre livskvalitet. Et tilbud i de danske golfklubber - målrettet diabetikere - vil være med til både at løfte en sundhedsbyrde og støtte foreningsidrætten i Danmark.