Fodbold, fællesskab og fremtid

Hvad går initiativet ud på?

En gruppe unge fra Høje-Taastrup Fodbold (HTI Fodbold) har siden 2013 dedikeret sig til en mission med ret hårde odds. En mission om at vende en negativ udvikling i det lokale kvarter (Gadehave-området i Høje-Taastrup Kommune), så det blev til et område med drømme, håb og udviklende fællesskab for de lokale børn og unge. Metoden var simpelthen at samle så mange af de lokale piger og drenge til et fællesskab - og spille fodbold! En håndfuld af unge ildsjæle – kvinder og mænd - gik i gang med det store arbejde under titlen "Fodbold, fællesskab og fremtid". I dag tæller gruppen 34 frivillige trænere og ledere i aldersgruppen 16 til 26 år. Dette unge hold har de seneste 4 år arbejdet systematisk og vedholdende, men også på en uortodoks måde for at få skabt et momentum, hvor det er cool at spille fodbold. Fodbolden er nu blevet dét, som forener alle børn og unge i kvarteret. Det er samtidig et stadigt mere effektivt værn mod utryghed og forældres angst for, at deres børn havner i en kriminel løbebane. Børnene kommer fra den såkaldte ghetto Gadehave-området, der det seneste årti har oplevet en uheldig udvikling med stigende tryghed, kriminalitet og bandeaktiviteter. HTI Fodbold blev i starten mødt med stor skepsis og modstand fra flere forældre. Særligt har det været en benhård kamp at få pigerne med til fodbold, men det er lykkedes. For det har været begyndelsen været alfa og omega for teamet at opnå en ligestilling om fodbolden. HTI Fodbold er på ingen måde i mål endnu. Det er en løbende proces, men på fire år er fodbolden blevet det unikke sportslige fællesskab i kvarteret. Men det rækker videre: Fodbold-fællesskabet er tillige blevet en markant driver for forandring i Gadehave-området. Mismod og resignation er afløst af håb og længsel efter fortsat positiv udvikling. En oprigtig tro på, at kvarteret selv kan rykke og flytte. Det er helt afgørende, at fodbold-fællesskabet ikke er tilfældigt, men står på ryggen af værdier, som vi alle vedkender os. Og de værdier er, at der er plads til alle uanset religion, kultur, farve, køn og ikke mindst social baggrund. Det handler om, at alle løfter i flok. Drevet af kærlighed til fodbolden og lysten til at bidrage positivt til det lokale fællesskab.

Hvordan kommer initiativet foreningsidrætten til gode?

Initiativet handler først og fremmest om fodbold. Passionen for at blive bedre på fodboldbanen og score flere mål – eller forhindre, at modstanderne scorer. For HTI Fodbold har det været vigtigt at være dét rette forum. Den rette klub for alle fodbold-elskerne. Både for dem, der bare gerne vil spille fodbold, og for dem, der vil være den næste Ronaldo eller Messi. Vi har lagt et stort arbejde i, at vores trænere har de fornødne fodboldmæssige kvalifikationer, så talenter kan spottes, understøttes og hjælpes videre. Selvom alle omkring HTI Fodbold brænder for fodbold, så er vi helt med på, at fodbold ikke nødvendigvis er den rette hylde for alle. Derfor har det været afgørende for os helt fundamentalt at tænde lysten til bevægelse, idræt og sport hos så mange piger og drenge som muligt. Vi vil gerne være indgangen til deres sportslige lyst og nysgerrighed, men HTI er meget bevidst om at hjælpe børnene videre til andre idrætsgrene i alle andre klubber. Kort sagt er vi det sted, hvor forældrene giver deres børn og unge – især pigerne – lov til at træde deres barnesko i et trygt nærmiljø, hvorefter det er nemmere for de respektive børn og unge at blive aktiv i en anden sport eller idræt. På den måde ser HTI Fodbold ikke sig selv som en isoleret ø, men som en organisk og integreret del af foreningsidrætten. De frivillige trænere føler generelt, at de er med til at udrette noget, ikke kun for HTI Fodbold, men for foreningsidrætten generelt. Trænerne og frivillige arrangerer fodboldturneringer i forbindelse med ferier omkring Jul og Påske - netop for at holde børn og unge beskæftiget og altid give dem et alternativ til tilfældig færden på gader og stræder. Derfor er vores medlemstal steget med ca. 100 % de seneste fire år - fra 158 til 324 medlemmer. Og HTI Fodbold har ingen planer om at gå ned i gear lige foreløbig!

Hvorfor skal dette initiativ vinde Danskernes Idrætspris?

Initiativet "Fodbold, fællesskab og fremtid" bør vinde Danskernes Idrætspris 2017, fordi det for alvor har knækket koden med et initiativ, der på en passioneret, helhedsorienteret og værdibaseret måde forener et helt boligkvarter om fodbolden. Initiativet har vist, at man rent faktisk kan lykkes at bruge idrætten som løftestang og katalysator for forandring af et boligområde. På den måde får vi et boligområde med beboere, der pludselig emmer af håb, virkelyst og fremdrift. Det særlige ved initiativet er – og det er meget vigtigt at få sagt – at det rykker boligkvarteret på en måde, at det føler sig i harmoni med det omkringliggende samfund, ikke som ét kvarter, der lever i opposition eller placerer sig i en offerrolle. Initiativet opererer med det tankesæt, at folk ikke er ressourcesvage, men at alle har ressourcer, der blot skal aktiveres og bringes i spil. Det er lykkedes fuldt ud. Det giver rigtigt meget mening for kvarterets piger og drenge, for de stolte forældre, alle de frivillige omkring klubben. Vi må sige det som det er: Initiativet er samtidig en af de bedste måder at integrere folk med en anden etnisk baggrund i foreningsidrætten og samfundet generelt. HTI Fodbold har helt fra begyndelsen fremelsket værdier som ligestilling mellem kønnene, etc. Derfor er initiativet i dén grad helhedsorienteret. Hvis HTI Fodbolds initiativ vinder Danskernes Idrætspris vil det give klubben og kvarteret en ubeskrivelig saltvandsindsprøjtning, og som samtidig vil give næring til endnu mere fremgang. Det vil give de unge trænere et fortjent klap på skulderen efter flere års fantastisk indsats. Men fremfor alt vil Danskernes Idrætspris give klubben flere muligheder i form af bedre arrangementer, som kan løfte klubben, fordi vi dermed vil kunne fastholde flere af vores trænere og ledere. HTI Fodbold ønsker at forankre initiativet, så det ikke længere er et projekt, men en permanent del af klubbens bidrag til kvarterløft og foreningsidræt. Endelig vil Danskernes Pris 2017 give initiativet eksponering i hele Danmark og derfor være befordrende for, at dette initiativ kan bruges som "best practice" i resten af Foreningsdanmark.