Danmarks første idrætscertificerede bosted Klintegården

Hvad går initiativet ud på?

Initiativets formål er at øge livskvaliteten hos psykisk sårbare borgere gennem idræt og socialt samvær. Set i forhold til almenbefolkningen dør alt for mange borgere med psykiske lidelser for tidligt. Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at dødeligheden er mellem 15-20 år før gennemsnitsbefolkningen, og at målgruppen rammes hyppigere af livsstilssygdomme som diabetes 2 og hjerte-karsygdomme. Nye forskningstal viser, at ved kontinuerlig fysisk aktivitet kan overdødeligheden mindskes eller helt undgås. Vi ved også, at specielt borgere med psykiske lidelser ofte lever et ensomt liv, og med ensomheden følger både fysisk inaktivitet, usund levevis og ingen eller kun få relationer til livet uden for bostedet. Der er derfor brug for nye løsninger til at højne livskvaliteten generelt hos denne udsatte gruppe, der bl.a. tæller beboerne på Klintegården. Klintegården er et socialpsykiatrisk botilbud med 67 beboere, som alle har en eller flere psykiatriske diagnoser. Her har man igennem ti år har opdyrket et fokus på idræt i dagligdagen, og er nu som det første botilbud i Danmark nogensinde blevet idrætscertificeret gennem Dansk Arbejder Idrætsforbund. Idrætscertificeringen betyder bl.a., at samtlige medarbejdere er blevet efteruddannet med henblik på at kunne facilitere idrætsaktiviteter til forskellige fysiske og psykiske funktionsniveauer, at Klintegården tilbyder den enkelte borger motionsmuligheder i minimum 60 minutter dagligt, og at Klintegården deltager i idrætsarrangementer i lokalsamfundet og i foreningsregi. Klintegården har igennem årene opbygget en stærk relation til det lokale foreningsliv, særligt IF Vikingerne, en lokal idrætsforening, som primært er målrettet sindslidende, men hvor alle er velkomne. Med dette samarbejde har beboerne på Klintegården mulighed for at træde ind i foreningsidrætten i trygge rammer med ligesindede medborgere, hvilket er to væsentlige motiverende faktorer – sikkert for alle mennesker, men især for denne målgruppe, hvor stigmatisering og selvstigmatisering ofte fylder meget og kan stå i vejen for inklusion. Udgangspunktet for det pædagogiske arbejde på Klintegården er kongstanken om, at alle kan komme sig fra en sindslidelse, og fokus er derfor på den enkeltes socialpsykiatriske rehabilitering. Og i den proces spiller idræt og bevægelse i hverdagen en væsentlig rolle, ikke mindst fordi det giver gode sociale og netværksmæssige gevinster.

Hvordan kommer initiativet foreningsidrætten til gode?

Idrætscertificeringen kommer foreningsidrætten til gode ved, at beboerne på Klintegården, som er voksne mennesker med sindslidelser, i større omfang deltager i lokale idrætsforeninger, og dermed bidrager til en højere grad af mangfoldighed i foreningslivet. Der er tale om en af de mest foreningssvage målgrupper, som sjældent indgår i det organiserede foreningsliv på eget initiativ. Men igennem det tætte samarbejde mellem Klintegården og IF Vikingerne opstår der sociale fællesskaber, som beboerne på Klintegården bliver trygge ved at indgå i – og som over tid har vist sig at åbne nye muligheder for, at flere oparbejder modet til at tage skridtet videre til andre, almene foreninger. Hvis foreningsidrætten i Danmark skal styrkes, er det væsentligt at de målgrupper, som ikke er stærkt repræsenteret bliver inkluderet – og det er et klart mål for initiativet at arbejde med at nedbryde de sociale barrierer, som bl.a. stigmatisering og selvstigmatisering skaber. Idrætslivet er ikke kun for den målgruppe af borgere, der på papiret klarer sig godt og lever et normalt liv. Og jo oftere det sker, at målgrupperne møder hinanden gennem idræt, jo mindre vil de sociale skel fremstå. Det har i flere tilfælde vist sig, at foreningsmedlemmer i normalidrætten bliver inspirerede til at bidrage med en frivillig indsats, så borgere fra bl.a. Klintegården, der fx har spillet golf igennem IF Vikingerne, får muligheden for at overgå til at spille i selve golfklubben med støtte fra andre medlemmer på frivillig basis. Den frivillige indsats, som udgør en stor del af foreningsidrætten generelt, kan altså udbygges og nuanceres med dette initiativ.

Hvorfor skal dette initiativ vinde Danskernes Idrætspris?

Klintegården skal vinde idrætsprisen, fordi det er det første bosted for mennesker med sindslidelser, der er blevet idrætscertificeret, og fordi projekt Klintegården i sund bevægelse i stort omfang har fået mennesker med svære psykiatriske diagnoser til at dyrke mere idræt og til at få øje på mulighederne i de lokale foreningstilbud. Det er med til at styrke foreningsidrætten i Danmark, hvis de lidt mere skæve målgrupper bliver stærkere repræsenteret, så medlemstallene vokser. Og dette vil kun ske, når de sociale barrierer, som stigmatisering skaber, bliver nedbrudt – hvilket igen kræver et solidt stykke arbejde fra det socialpædagogiske personale, der dagligt arbejder med at aktivt at støtte borgerne i disse målgrupper i at deltage i det organiserede foreningsliv. Samtidig er initiativet med til at styrke mangfoldigheden og graden af rummelighed i de foreninger, som Klintegården samarbejder med, hvilket giver en gevinst – ikke blot til foreningerne og den fællesskabsånd, der hersker, men også til det enkelte medlem, som får en større indsigt i og forståelse for, hvad mennesker med svære sindslidelser kan indeholde og bidrage med.