Skolecykling

Hvad går initiativet ud på?

Cykling Odense har i over 30 år lavet skolearbejde – på vores gamle bane blev der startet en skoleturnering for 6. klasserne i Odense. En gang om afviklede vi en turnering over 7 – 8 gange, med 4 klasser for at finde de 4 bedste klasser til en finale. Siden den nye cyklearena blev klar til brug, har cykling Odense, med Allan Poulsen i spidsen øget det så det hver t år er en skoleturnering for 5. Til 9. Klasse. En skoleturnering er en konkurrence hvor eleverne køre en omg. og 3 omg. på tid på cyklebanen plus der er to forhindringsbaner, hvor balance er hovedfokus. Så afvikler vi noget kaldet cykelskole, hvor der kommer to klasser – en fra kl. 10 – 12 og en fra kl. 12 – 14. Her er der fokus på at lære eleverne noget om banesporten og cykelsporten og at de for rørt sig, afprøvet nogle af banesportens discipliner. Her har vi lavet et samarbejde med Atletikklubben, sådan at halvdelen laver atletik og halvdelen cykler, og så bytter man rundt et par gange. Vi køre også ud til skolerne og afvikler cykling i skolegården. Det er for de yngste elever 0. – 4 klasse. Her bygger vi en bane op som gør at børnene kommer til at arbejde med balance og det at håndtere deres cykel, også ved lav fart, som er der det er vanskeligst for børnene – de får dog også en lille strækning hvor de skal give den gas. Sidst så har vi 2 x 5 tirsdag hvor vi har indgået et samarbejde med ungdomsskolen, Ung Nord, som har taget os med i valgfag. Her arbejder vi så sammen med triatlonklubben og Roklubben, og her komme op til 60 elever som så deles i tre grupper og har et pas ved hver idræt. Det foregår fra kl 8.00 til 14.00 5 tirsdag før jul og 5 efter jul. Valgfaget kaldes ”op med pulsen”.

Hvordan kommer initiativet foreningsidrætten til gode?

Årsagen er jo at de fleste børn, heldigvis, går til anden idræt og man skifter jo ikke bare fordi man prøver noget der er sjovt. Men fremtiden ser lys ud, for med skolearbejdet kommer der mellem 7000 og 8000 elever gennem cyklebanen hvert år, og det gør at stort set alle i Odense ny ved at der er en cyklebane i byen. Det gør så at når børn bliver trætte af den idræt de dyrker nu – og det sker jo – så er vi helt klart med i puljen om hvad de så skal dyrke. Og det kan vi mærke. Og er sikre på at vi kan mærke det endnu mere om føje år.

Hvorfor skal dette initiativ vinde Danskernes Idrætspris?

Når vi selvfølgelig synes at dette er det bedste initiativer, er det fordi vi rammer rigtig mange børn i Odense, som får er god oplevelse – tør godt sige at 98% af dem der kommer synes det er rigtig sjovt, og det er med til at give klasserne et styrket sammenhold. Det er nemlig sådan at i dagligdagen er det de seje i klasserne der styre, nogen steder mere end andre, men her på cyklebanen ser vi tit at det er nogle af de ”stille” elever der klare sig bedst, og det giver respekt fra ”de seje”. Så er der en bi effekt, som vi mener tæller med også, for der skal nemlig bruges mange hjælpere for at få aktiviteterne til at køre, og her er Allan Poulsen et geni til at finde pensionister og det giver noget socialt til dem også. Hver dag til skoleturneringen kommer der 18 – 20 personer og hjælper. De vil gerne være med til at give børnene en god dag, og de får selv en god dag. Til cykelskolerne er der to til tre personer hver gang, og da vi har det minimum to gange hver uge i skoleåret, er der også her brug for hjælp. Så sjovt for børn og sjovt for de ældre en virkelig win win situation, mener vi.

Billeder eller YouTube